Air tuak sebenarnya mempunyai persamaan dengan Air Tapai di Sabah,
perbezaannya hanyalah cara pembuatan air tersebut mengikut sesuatu
tempat. Air tuak sering digelar "aik pengayu" yang bermaksud air yang
memanjangkan usia. o.O Orang cakap kalau nak panjang usia, mesti minum
air ni. Kalau tak, sambung sendiri.. Haha.
Pic by: thirstyblogger.com |
Penyediaan air tuak ini mempunyai beberapa fasa dan pantang larang.
Individu yang membuat air tuak ini tidak boleh membawa makanan atau
buah-buahan yang masam berdekatan dengan tempat menyimpan air tuak ini
kerana dikatakan dapat memberi effect kepada air tuak tersebut. Effect
nya ialah air tuak tersebut akan menjadi masam dan tidak nyaman.
Pic credit to; adyllogy.blogspot.com |
Dahulu kala, air tuak biasanya diperam dalam tempayan selama beberapa
bulan, malah beberapa tahun. Tempoh paling singkat untuk memeram air
tuak ialah 3 bulan. Menurut pakar air tuak, rasa air ini akan lebih
"kuat" dan umphh gitu andai disimpan lebih lama.
Bahan-bahan untuk membuat air tuak ini pula terdiri daripada nasi pulut,
ragi dan gula. Tiada bahan kimia digunakan dan dikategorikan sebagai
air mesra alam. Hahaha. Bagaimanapun, proses pembuatan air ini sangat
rumit dan memerlukan penjagaan khusus. (Sumber: http://vaneelea.blogspot.com)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar